1821: Οι Κορακοβουνίτες Αγωνιστές στην Ελληνική Επανάσταση (βίντεο)
Ένα ντοκυμαντέρ για την ελληνική επανάσταση του 1821 και ειδικότερα για τους αγωνιστές από το Κορακοβούνι, για τους ανθρώπους που έδωσαν το αίμα τους για να είναι αυτή η χώρα, η πατρίδα μας ελεύθερη.
Βασισμένο σε επιστημονικές απόψεις, βιβλία ιστορίας και κρατικά αρχεία, μία εργασία του Παναγιώτη Εμ. Λυτρίβη μέσα από χρόνια μελέτης. Δείτε το οπτικοποιημένο υλικό της εργασίας του, όπως το δημιούργησε το Korakovouni WebRadio για εσάς.
Βασισμένο σε επιστημονικές απόψεις, βιβλία ιστορίας και κρατικά αρχεία, μία εργασία του Παναγιώτη Εμ. Λυτρίβη μέσα από χρόνια μελέτης. Δείτε το οπτικοποιημένο υλικό της εργασίας του, όπως το δημιούργησε το Korakovouni WebRadio για εσάς.
Οι Kορακοβουνίτες πριν από την επανάσταση του Μάρτη του 1821 προετοίμαζαν τα του αγώνος μέσω της ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ, πέραν του Γεωργίου Λεβεντη που πρωταγωνίστησε από την Μολδοβλαχία αναφέρονται ως Κoρακοβουνιτες Φιλικοί κατά Βαγενά οι Μάνεσης με σπουδαιότατο ρόλο και θέση στην Οδησσό και ο Ροδοφινίκης γηραιός πλέον κατά τα χρόνια της επανάστασης αξιωματικός του τσάρικου στρατού. Από την έρευνα προέκυψαν και 2 ακόμη Κορακοβουνίτες Φιλικοί οι Περβαινάς και Φαντόπουλος οι οποίοι έδρασαν στην πρώτη γραμμή ως αξιωματικοί. Ο Περβαινάς το 1824 γίνεται Στρατηγός και ο Φαντοπουλος το 1822 Ταξίαρχος και οι 2 σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του αγώνα.
Ο Φαντόπουλος μυήθηκε στην Ύδρα όπου εμπορεύετο και ο Περβαινάς στον Αγιο Πέτρο ενώ και αυτός ασκούσε με επιτυχία εμπόριο στην Υδρα.
Από την πρώτη ημέρα της επαναστάσεως οι Κορακοβουνιτες προσέτρεξαν στα Βερβαινα για να πυκνώσουν και ουσιαστικά να συνιδρυσουν το πρώτο στρατόπεδο των Ελλήνων, εκεί έχουμε και την πρώτη επίσημη απονομή βαθμού από τον Παπαφλέσσα στον Ιωαννη Θεοδοσιου Περβαινα που τον ονομάζει Πεντακοσιαρχο 15 μόλις μέρες από την έναρξη του αγώνος.
Oi πρώτοι νεκροί μας ήταν οι Κωνσταντίνος Κωστής και Μιχάλης Παρασκευας που πέφτουν μαχόμενοι την 20η Ιουλίου 1821 στα αμπέλια του Μουχλιου έξω από την Τρίπολη στα πλαίσια της πολιορκίας της.
Επόμενος νεκρός μας ήταν ο Νικόλαος Φαντοπουλος που πέφτει ηρωικά μαχόμενος στην φρικωδεστατην μαχην κατά Νικηταρά της Στυλίδα στα πλαίσια της εκστρατείας στην Ανατολική Ελλάδα για να ανακοπεί η κάθοδος του Δράμαλη ήταν Απρίλης του 1822 ανήμερα της Αναστασεως
Τελευταίος νεκρός μας ήταν ο Ιωάννης Περβαινας ο όποιος λίγες μέρες αφότου ονομάζεται Στρατηγός σκοτώνεται χωρίς να αναφέρουν οι πηγές το πως . Πέραν των εγγράφων της εποχής που εξετάσαμε καθώς και της επιστολής της συζύγου του οι οποίες συμφωνούν για το ποτε, Μαρτιος του 1824, κανεις δεν αναφέρει το πως.
Καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο ενός του εμφυλίου πολέμου και γνωρίζοντας ότι ήταν ο μονος από τους νεκρούς μας του οποίου η οικογένεια ελαβε μετά την απελευθέρωση ένα μικρο ποσό ως αποζημίωση υποθέτουμε , εν μέρει αυθαίρετα , οτι σκοτώθηκε κατά την εμφύλια σύρραξη και λόγω του οτι ειχε την απεριόριστη εκτίμηση και απο τα 2 αντιπαλα στρατοπεδα , αυτο φαινεται απο τις θέσεις που είχε καταλάβει λόγω του ακέραιου χαρακτήρα του, οι κυβερνόντες για να μην κουβαλούν το όνειδος του αδικοχαμένου χορήγησαν την προαναφερμένη αποζημίωση.
Απο το αρχειο Αγωνιστων της εθνικης βιβλιοθηκης περαν των προαναφερθεντων υπαρχουν οι φακελοι και των Κωνσταντινου Βαρσαμη ο οποιος μπηκε ως οπλαρχηγος του σωματος των Κορακοβουνιτων απο τους πρωτους στην Τριπολη και πολεμουσαν επι διημερον τους ταμπουρωμενους στα σπιτια τουρκους χωρις να ασχοληθουν με την λεηλασια οπως εκαναν αλλα σωματα. Εκει πληγωνεται βαρια και η προσωρινη Κυβερνηση τον ονομαζει αξιωματικο και τιμητικα Γενικον Επιθεωριτη του στρατοπεδου Κυνουριας ,ο τραυματισμος του αυτος καθως και οι κακουχιες απο τις μαχες μετα την μερικη αναρρωση του ηταν η αιτια θανατου του οπως μας αναφερει ο τοτε Δημαρχος Βρασιων Λυγινος το 1844.
Επομενος φακελος ειναι του Δικαιου Πετροπουλου ο οποιος και αυτος προβιβαζεται την 14η Μαρτη του 1824 στον βαθμον της ταξιαρχιας ,δια τας προς την Ελλαδα εκδουλευσεις σας Στρατιωτικην ευμορφιαν σου και προς την Διοικησην ευπειθιαν σου , αναγραφει η διαταγη του εκτελεστικου σωματος για οποιον παραξενευεται για την ευπειθειαν του προς την διοικησην και οχι προς τους ανωτερους του οπως θα ηταν το σωστο του θυμιζω οτι ημαστε σε εμφυλιο πολεμο με τον Κολοκοτρωνη στην φυλακη και τον Ιμπραημ προ των πυλων.
Επομενος φακελος ειναι του Δημου Λεβεντη ο οποιος απο την αρχη του Ιερου Αγωνος υπηρετησε την πατριδα του εως το 1827 και στρατιωτικως και πολιτικως , αναφερωνται οι μαχες που ελαβε μερος καθως και τα υλικα που εδαπανουσε για την τροφη και τα πολεμοφοδια των συμπατριωτων του γιατι ηταν ευκαταστατος και εκ των προκριτων του Κορακοβουνιου αυτος δε ητο και ο πρωτος Δημαρχος του Δημου Βρασιων οταν πρωτοιδρυεται το 1836 και προεδρος της επιτροπης του 1ου δημοτικου σχολειου Κορακοβουνιου το 1840.
Επομενος φακελος ειναι του Μιχαηλ Π Λυρα ο οποιος εμπορευετο στις Σπετσες και οταν ξεσπασε η επανασταση ηρθε στο χωριο του το Κορακοβουνι και στο στρατοπεδο των Βερβαινων αναφερωνται οι μαχες που ελαβε μερος και οτι ξοδευε εξ ιδιων του για τους συμπατριωτες συστρατιωτες του εως το 1827.
Επομενος φακελος ειναι του Μαρινιωτη Γεωργιου του Ιερεως στα εγγραφα του υπαρχει βεβαιωση του πλοιαρχου Γκικα Ιωαννου Ψαθα απο την Υδρα συμφωνα με την οποια ο Κορακοβουνιτης Ιερεας ανηκε στο πληρωμα του και οχι μονο ιερουργουσε πανω στο πολεμικο του πλοιο αλλα και ναυμαχουσε και αναφερει τις ναυμαχιες που ελαβε μερος .Εδω αξιζει να σημειωσουμε οτι σε εγγραφο του 1830 σχετικα με την φορολογια του κρασιου οι προκριτοι του Κορακοβουνιου παραπονουμενοι και θυμίζοντας στον Καποδιστρια το ποσο βοηθησαν στον αγωνα αναφερουν και ναυτες συμπατριωτες μας που σκοτωθηκαν πανω σε Υδραιικα και Σπετσιωτικα καραβια σε ναυμαχιες η πεφτωντας θυματα ασθενιων κατα την υπηρεσια τους. Παρα τις προσπαθειες μας αλλο ονομα δεν βρηκαμε ουτε οι Προκριτοι αναφερουν ονομαστικα.
Επομενος φακελος ειναι του Ιωαννου Βασιλειου η Καρακοβουνιωτη. Μεσα στον φακελο του υπαρχει επιστολη του Νικηταρα που βεβαιωνει οτι ηταν υπο τις διαταγες του απο υο 1823 εως το 1826 και τις μαχες που ελαβε μερος και επιστολες και αλλων οπλαρχηγων για την εναρξη του αγωνα εως το 1827.
Επομενος φακελος ειναι του Παναγιωτη Λυρα ο οποιος υπηρετησε ως υπαξιωματικος απο το 1821 εως την φυγη του Ιμπραημ το 1827. Εξοδευε και αυτος εξ ιδιων του επειδη ηταν ευκαταστατος και εκ των Προκριτων του Κορακοβουνιου πληρωνε και σε χρημα και σε ειδο ς , κριθαρι για το Ιππικο, στον φακελο του αναφερωνται πολλες μαχες.
Επομενος φακελος ειναι του Αναγνωστη Νικολαου Λυρα ειναι ο Κορακοβουνιτης με τις περισσοτερες μαχες σε ολα τα μετωπα και παρα τις βεβαιωσεις των καπεταναιων για τις ανδραγαθειες του η Διοικηση κωφευει μεχρι που και ο ιδιος το 1865 γεροντας πια στελνει επιστολη και ζητα απο την επιτροπη οχι οικονομικη
Επομενος φακελος ειναι του Κωνσταντινου Ιατρου και αυτος πολεμα απο την αρχη του αγωνα εως το τελος το 1827 .Τον Μαρτη του 1824 ονομαζεται εκατονταρχος αναφερωνται οι μαχες που ελαβε μερος και η ημερομηνια θανατου του 7 Φεβρουαριου 1857.
Επισης απο τα Γενικα Αρχεια του Κρατους που εδρευουν στο Ψυχικο των Αθηνων εχουμε διαταγη της 31ης Μαιου του 1844 του Οθωνα και του Υπουργου του των στρατιωτικων συμφωνα μετην οποια διδεται το αργυρο αριστειο για τις υπηρεσιες τους στον Αγωνα της Απελευθερωσης σε διαφορους Αξιωματικους της περιοχης μας .Μεταξυ αυτων ξεχωριζω τους Κορακοβουνιτες Μιχαηλ Καζαζην που αργοτερα αναφερεται ως Καζακης.
Τον Θεοδωρο Γαλανο, τον προαναφερθεντα Δημο Λεβεντη,τον Νικολαο Κωνσταντινου,τον προαναφερθεντα Κωνσταντινον Ιατρου,τον Θεοδοσιον Ι Περβενα σιγουρα συγγενης του Ιωανν Θεοδ Περβαινα χωρις να ξερουμε τον βαθμο συγγ,επισης απονεμεται το Αργυρουν Αριστειον και στον Παναγιωτη Θεοδωρου διατηρω ομως τις επιφυλαξεις μου για το αν ο συγκεκριμενος ειναι Κορακοβουνιτης η Πραστιωτης.
Προτασεις απο τους οπλαρχηγους χωρις ομως να γινουν αποδεκτες απο το Υπουργειο των Στρατιωτικων γινονται και για τους Γιωργακη Αλιφαρδη, Θεοδωρο Βλαχο και Ιωαννη Λυρα.
Με παρομοια διαταγη της 27ης Μαιου 1844 απονεμονται τα Χαλκινα Αριστεια που συνηθως εδιδωντω στους Υπαξιωματικους και σπανιωτερα στους στρατιωτες στους παρακατω Κορακοβουνιτες: Γεωργιος Α Νικολη, Ιωαννης Δουρογιαννης, Γιωργακης Δουρογιαννης, Δημητριος Γιαλιας, Δημητριος Τζιτουμης , Γεωργιος Δ Καστανου αυτη η οικογενεια μετονομαζεται το 1880 σε Κοντος, Αποστολης Δ Κανστάνου, Γεωργιος Μαρινιωτης ειναι ο προαναφερθεις ναυμαχος, Μιχαηλ Π Λυρας, Θεοδοσιος Μ Παρβανα συγγενεις των πρηγουμενων Περβαινεων , Κωνσταντινος Τζαουσης, Δημητριος Γυφτος , Γεωργιος Νικολουλιας, Βασιλειος Ζαρουχλιωτης, Γεώργιος Χρήστου Λιτρίβη, Νικολης Α Νικολη, Ιωαννης Κυριακου, Δικαιος Μανουσος, Γιαννης Ν Παρασκευα, Κωνσταντης Κουλεντιανος, Γιαννης Μ Παρασκευα, Γιαννης Κουρμπελης, Μιχαλης Παρασκευας, Νικολας Σταματη Καστανου
Οι μαχες στις οποιες ελαβαν μερος οι προγονοι μας και πιστοποιουνται απο οπλαρχηγους οπως Νικηταρας ,Π Ζαφειροπουλος ,Γ Μιχαλακης ,Π Μαυρομιχαλης ,Γ Κουντουριωτης ,Παπαφλεσσας ,Υψηλαντης και αλλοι ειναι πολιορκια και αλωση Τριπολης Θανας Αγιο Βλαση ,Μερκοβουνι ,πολιορκια Ναυπλιου ,Αγια Μαρινα και Στυλιδα Φθιωτιδας ,Αργος ,Κλενιες ,Δερβενακια,Βαλτετσι ,Δολιανα ,Ριζες ,Λιθοβουνι ,μαχη της Γρανας ,Κρεμυδι ,Πολλιανη ,Δερβενια Μεγαριδος ,Καζα Αττικης ,Σαλωνα ,Καρυταινα ,Μαγουλιανη ,Φρουρα Σπετσων και Υδρας ,Βερβαινα ,Αστρος ,Ναυμαχιες Ψαρρων ,Χιου ,Καλυμνου ,Γεροντα, Μεσολογγιου.
Τα παραπάνω έγραψε ο Παναγιώτης Λυτριβης του Μανωλη κατόπιν ενδελεχούς έρευνας
Υ.Γ. όλα τα εγγραφα βρίσκονται στα χέρια μου μεταξύ αυτών και πρωτότυπα φωτογραφηθέντα και είναι στην διάθεση ολων των Κορακοβουνιτων και Ιστορικών ερευνητών.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας (e-mail: korakovouniwr@gmail.com) . Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.